Biesiadowanie czyli supra

Temat kuchni już się w tej podróży pojawił, bo przecież lokalne specjały w każdym miejscu na świecie kreują obraz danego kraju w oczach ( i żołądkach ) turysty. Nie inaczej jest w Gruzji.
Nasz ostatni etap wojażowania przypadł na Kakhetię – winiarski region położony w pd- wsch części tego kraju.
Same winnice nie powalają, bo są dość zaniedbane, zarośnięte , a krzewy winorośli nie są oplatane wokół drutu tylko strzelają sobie swobodnie w górę. Porównanie z winnicami Alzacji, Toskanii czy Pd Afryki nie może tu mieć miejsca, inna kategoria😦
Sama technologia produkcji wina z winogron liczy sobie długie tysiące lat, ale …. Moim zdaniem się nie sprawdza. Moszcz przechowywany w ogromnych glinianych kadziach zakopanych w ziemi i inne czary- mary nie dają w efekcie szlachetnego trunku, ale de gustibus non disputandum est.

20120620-100936.jpg

20120620-101005.jpg

20120620-101020.jpg

Gruzini jednak chwalą swoje wino i wypijają je w dużych ilościach. Okazją do tego są SUPRY czyli wielogodzinne biesiady kiedy to nie tylko się je i pije, ale wygłasza kwieciste toasty . Odpowiedzialny za to jest TAMADA czyli ktoś w rodzaju biesiadnego wodzireja. Musi to być osoba zacna, szanowana i wystarczająco elokwentna. Tu trzeba mówić z patosem, polotem i sensem !
W czasie odwiedzin w domu winiarza objawiłnam się w czasie nasze supry spontaniczny tamada. Było wzruszająco, porywająco, patriotycznie i międzynarodowo, a w szystko po rosyjsku.
Poniżej obrazki z tej biesiady.

20120620-101622.jpg

20120620-101643.jpg
To nasz spontaniczny tamada, wino wypijał z glinianej czarki, po każdym toaście zawsze do dna !

A to specjały kuchni gruzińskiej : szaszłyk ( zwykle serwowany już bez szpady ), dolma czyli gołąbki w liściach winogron) i bakłażan z pastą z orzechów włoskich.
Smacznego !

20120620-102050.jpg

20120620-102103.jpg

20120620-102113.jpg

4 thoughts on “Biesiadowanie czyli supra

  1. Ostatnio oglądałem program na Travel Cannel właśnie o tym regionie. Kurczę, strasznie korci żeby się tam pojawić🙂 Choć w telewizjii mówili że wino mają dobre😉

  2. On so many levels, I am more angered by the so called generic commenter” than by the
    blatant spammer. You might ask why, Because
    at least the obvious spammer is more open and honest with
    their intentions! I know who they are. The so called generic commenter is a cheat and also a fake!
    You can probably notice that I have strong feelings towards this group of spammers

    1. Frankly speaking your comment is interesting but I do not know why you put it in my blog . More detail information would be very appreciate . Do you treat me as A/ a spammer or B/ as a generic commenter ?
      Why ?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s